Ga naar hoofdinhoud

Actief Werkt! Kennis Knallers

Impact van zzp-handhaving en WTTA op flexibele arbeidsbemiddeling

Contact

Je bent bij ons aan het juiste adres voor flexibele personeelsoplossingen – generalistisch of specialistisch – wanneer je ze écht nodig hebt. We bemiddelen in alle vormen van flexwerk, maar werven en selecteren ook met liefde vast personeel voor je.

Neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt, onze specialisten staan voor je klaar. 

Blog: Impact van zzp-handhaving en WTTA op flexibele arbeidsbemiddeling: Wat staat ons te wachten?


Op 1 januari 2025 gaan er nieuwe regels van kracht die invloed zullen hebben op de manier waarop bedrijven met zzp’ers werken. Tijdens het recente webinar spraken zzp-adviseur Melvin Tuik en arbeidsrechtjurist Margot Boehmer over de onrust en onzekerheid die deze veranderingen met zich meebrengen en gaven zij praktische tips voor bedrijven die met zzp’ers werken. De focus lag op het opheffen van het handhavingsmoratorium en stipte we kort de invoering van de Wet toelating ter beschikking stellen van Arbeidskrachten  (WTTA) aan. Lees verder om de belangrijkste punten nog eens na te lezen.

Veel onrust en onzekerheid: Wat staat ons te wachten?
Margot Boehmer schetste een helder beeld van de huidige situatie: “Vanaf 1 januari komt er meer toezicht op de arbeidsrelaties tussen bedrijven en zzp’ers. Het moratorium dat handhaving van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) in de afgelopen jaren beperkte, wordt opgeheven. Dit betekent dat de Belastingdienst arbeidsrelaties onder de loep gaat te nemen en sancties zal opleggen als er misstanden worden geconstateerd.”

De timing van deze verandering komt niet als een verrassing, maar roept wel vragen op. Waarom juist nu? Volgens Boehmer wil de overheid meer duidelijkheid scheppen over de grens tussen werknemerschap en ondernemerschap.

Kun je nog ondernemen met zzp’ers? Ja zeker!
Melvin Tuik bevestigde dat het zeker mogelijk is om met zzp’ers te werken, ook na 1 januari. “In sectoren zoals techniek, zorg en horeca is het werken met zzp’ers onmisbaar. Het is niet zo dat deze groep massaal zal overstappen naar andere dienstverbanden. Veel zzp’ers doen specialistisch werk dat vaak zelfstandig blijft bestaan.”

Toch benadrukt Melvin Tuik het belang van zorgvuldigheid: “Als opdrachtgever moet je helderheid scheppen. Kijk niet alleen naar de zzp’er als persoon, maar ook naar de opdracht die hij of zij uitvoert. Hebben ze een inschrijving bij de KvK? Zijn ze verzekerd? Werken ze voor meerdere opdrachtgevers? En hoe is de opdracht zelf ingericht? Hier spelen de tien gezichtspunten uit het Deliveroo-arrest een belangrijke rol.”

Wat leren de 10 gezichtspunten uit het Deliveroo-arrest ons?
Margot Boehmer legde de tien gezichtspunten uit die voortvloeien uit het Deliveroo-arrest, dat duidelijkheid probeert te bieden over de aard van de arbeidsrelatie. Dit arrest biedt handvatten om te beoordelen of er sprake is van een echte zelfstandige opdracht of toch een verborgen dienstverband.

Melvin Tuik benadrukte dat het voor opdrachtgevers cruciaal is om hun administratie op orde te hebben: “Veel bedrijven hebben niets op papier staan. Zorg voor goede verslaglegging waaruit blijkt dat de arbeidsrelatie intern getoetst is en een duidelijk omschreven opdracht. Als je dat doet, kunnen veel bedrijven ook na 1 januari probleemloos met zzp’ers blijven werken, vooral in sectoren zoals de techniek.”

De zachte landing: Helpt het?
De overheid belooft een ‘zachte landing’ bij de invoering van deze nieuwe wetgeving. Maar wat houdt dat precies in? Volgens Boehmer blijft de regelgeving hetzelfde, maar krijgen bedrijven die de regels niet naleven nu wel te maken met naheffingen en sancties. Dit kan flinke financiële gevolgen hebben, zowel voor de opdrachtgever als voor de zzp’er.

De relatie met de WTTA
Een ander belangrijk punt tijdens het webinar was de relatie tussen de nieuwe handhaving en de Wet toelating ter beschikking stellen van arbeidskrachten (WTTA). Deze wet geldt voor alle uitleners die arbeidskrachten ter beschikking stellen. Dus niet voor ZZP bemiddelaars. Deinlener mag enkel arbeidskrachten inlenen van uitleners die zijn toegetreden tot dit stelsel. Als achteraf blijkt dat een ZZP-er toch geen ZZP-er is en de ZZP intermediair is niet toegelaten tot het stelsel kan dit voor de inlener (opdrachtgever) flinke boetes tot gevolg hebben.

Tips voor werkgevers
Melvin en Margot sloten het webinar af met enkele praktische tips voor werkgevers:

  • Check je arbeidsrelaties grondig:
    Zorg dat je weet met wie je werkt en onder welke voorwaarden.
  • Verslaglegging:
    Houd gedetailleerde dossiers bij over de opdrachten die zzp’ers voor je uitvoeren.
  • Blijf in gesprek:
    Ga actief het gesprek aan met zowel zzp’ers als de Belastingdienst om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan.

Het opheffen van het handhavingsmoratorium is een uitdaging voor opdrachtgevers en ZZP’ers, maar met de juiste voorbereiding kunnen bedrijven ook na 1 januari 2025 succesvol blijven werken met zzp’ers. Heb je vragen of wil je ondersteuning bij dit proces? Onze experts staan klaar om je te helpen. Het volledige webinar Impact van ZZP-handhaving en WTTA op flexibele arbeidsbemiddeling is hier terug te zien.

FAQ

1. Wat is de Wet DBA en wat was het doel ervan?

2. Wat is de webmodule en hoe wordt deze gebruikt?

3. Wat zijn goedgekeurde modelovereenkomsten en waarom bestaan er zo veel?

4. Waarom gaat de Belastingdienst nu wel handhaven op schijnzelfstandigheid?

5. Wat houdt schijnzelfstandigheid in en waarom is het problematisch?

6. Wat zijn de fiscale en civiele risico’s voor opdrachtgevers bij schijnzelfstandigheid?

7. Wat is het tussenkomstmodel en waarom is dit niet altijd de juiste oplossing?

8. Wat zijn de voordelen van het bemiddelingsmodel?

9. Wat is het belang van het Deliveroo-arrest voor zzp’ers en opdrachtgevers?

Maak kennis met Actief Werkt!

Advies of ondersteuning nodig in de zoektocht naar schaars talent? Onze specialisten helpen je graag verder – mét behulp van hun uitgebreide ervaring en diepgaande, regionale data.