Ga naar hoofdinhoud

Actief Werkt! Kennis Knallers

Ongezien Talent Ontdekken: Opleiden als Sleutel tot Succes

Contact

Je bent bij ons aan het juiste adres voor flexibele personeelsoplossingen – generalistisch of specialistisch – wanneer je ze écht nodig hebt. We bemiddelen in alle vormen van flexwerk, maar werven en selecteren ook met liefde vast personeel voor je.

Neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt, onze specialisten staan voor je klaar. 

Blog: Ongezien Talent Ontdekken: Opleiden als Sleutel tot Succes


De huidige arbeidsmarkt staat voor grote uitdagingen. Tekorten aan arbeidskrachten, vergrijzing en de toenemende vraag naar gespecialiseerde vakmensen zorgen voor een continue spanning tussen vraag en aanbod. Tijdens het recentelijke webinar Ongezien Talent Ontdekken: Opleiden als Sleutel tot Succes, bespraken arbeidsmarktstrateeg Wim Davidse en HR-adviseur Corina van Leeuwen hoe werkgevers kunnen anticiperen op deze uitdagingen en welke oplossingen er zijn om aantrekkelijk te blijven voor (nieuw) talent.

De economie en arbeidskrapte: naar een climax?
Volgens Wim Davidse zitten we midden in een tijdperk van schaarste, die in de nabije toekomst alleen maar zal toenemen door de vergrijzing. “Europa ervaart deze gevolgen al sterker, en Nederland zal snel volgen. Vraag en aanbod zijn uit balans, zelfs als de economie aantrekt,” benadrukt hij. De vergrijzing zorgt voor een golf aan pensioengangers, terwijl er onvoldoende nieuwe arbeidskrachten zijn om deze uitstroom op te vangen.

Wat betekent dit voor werkgevers? Om relevant te blijven, zullen bedrijven anders moeten kijken naar talent. Zoals Corina van Leeuwen het verwoordt: “Bedrijven veranderen vaak pas als ze daadwerkelijk pijn voelen. Ze zien wel de noodzaak, maar op de werkvloer ontbreekt het vaak aan slagkracht om echt door te pakken.” Dit benadrukt de noodzaak om nu actie te ondernemen voordat de problemen verder opstapelen.

Aantrekkelijk werkgeverschap: een gedeelde verantwoordelijkheid
Hoe blijf je als werkgever aantrekkelijk in een tijd waarin de concurrentie om talent toeneemt? Het antwoord ligt in het creëren van een omgeving waar medewerkers zich gewaardeerd voelen, ongeacht hun leeftijd of achtergrond. Dit begint bij het middenmanagement en teamleiders. Deze lagen zijn essentieel voor het borgen van kennisoverdracht tussen generaties en het creëren van een cultuur waarin medewerkers zich betrokken en gezien voelen. Zij zijn degenen die het verschil kunnen maken door soft skills te ontwikkelen en te investeren in hun teams.

Corina benadrukt: “Oudere werknemers die fysiek zwaar werk niet meer aankunnen, voelen zich vaak niet erkend, waardoor ze vroegtijdig vertrekken. Goede werkgevers kunnen deze mensen inzetten als leermeesters. We hebben hen hard nodig om kennis door te geven aan jongere generaties.” Het behouden en motiveren van deze ervaren krachten kan het verschil maken tussen schaarste en succes.

Strategie versus realiteit
Een veelvoorkomend obstakel bij bedrijven is dat productieprioriteiten vaak de bovenhand nemen, waardoor lange termijn oplossingen zoals opleiding en ontwikkeling naar de achtergrond verdwijnen. Toch ligt hier juist de sleutel tot succes. Bedrijven die deze uitdagingen serieus nemen, moeten ruimte creëren voor duurzame inzetbaarheid en kennisoverdracht.

Voorbeelden uit de praktijk
Gelukkig zijn er bedrijven die het voortouw nemen. Denk aan technische bedrijven die leermeesters inzetten en buddy-systemen hebben opgezet. Of organisaties die structureel tijd maken voor jobcoaching en duurzame inzetbaarheid vertalen naar KPI’s. Een voorbeeld is een installatiebedrijf dat succesvol leerlingen werft door een minimumpercentage van 10% in te stellen voor leerling-medewerkers.

De grote uitdaging is nu om deze successen verder uit te breiden en te zorgen dat bedrijven in Nederland breed inzetten op kennisoverdracht, innovatie, en flexibiliteit.

Pull-factoren voor de nieuwe generatie
Wat motiveert de nieuwe generatie werknemers? Hoewel salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn, wordt talent tegenwoordig vooral aangetrokken door andere factoren zoals:

Flexibiliteit en work-life balance: De balans tussen werk en privé is voor jongere generaties cruciaal. Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden worden steeds meer een must, en dit geldt niet alleen voor jonge werknemers.

Ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden: Bedrijven die actief investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers, zowel persoonlijk als professioneel, blijven aantrekkelijker. Trainingen, opleidingen en doorgroeikansen zijn essentieel om talent te behouden.

Bedrijfscultuur en zingeving: Werknemers willen werken voor bedrijven die waarden zoals diversiteit, inclusie, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel hebben staan.

Betekenisvol werk: Vooral in praktische beroepen zoals de energietransitie is betekenisvol werk belangrijk voor het aantrekken van talent.

De toekomst van werkgeverschap
Om aantrekkelijk te blijven voor talent moeten bedrijven niet alleen inspelen op de behoeften van jongere generaties, maar ook oudere medewerkers erkennen en waarderen. Zoals Corina treffend zei: “Ambassadeurs creëer je niet zomaar. Hier is een lange aanloop voor nodig.” Het succes ligt in een gezamenlijke inzet door alle lagen van de organisatie, waarin kennis wordt overgedragen en medewerkers zich gehoord voelen.


Bedrijven die nu investeren in hun mensen en processen, plukken hier later de vruchten van. Door te anticiperen op de schaarste, strategisch te kijken naar talentontwikkeling, en te focussen op aantrekkelijk werkgeverschap, kunnen organisaties zich wapenen voor de toekomst.

Maak kennis met Actief Werkt!

Advies of ondersteuning nodig in de zoektocht naar schaars talent? Onze specialisten helpen je graag verder – mét behulp van hun uitgebreide ervaring en diepgaande, regionale data.